Monday, 5 January 2015

Kolej Burhanuddin Helmi, KBH UKM

Assalamualaikum



Rindu nak belajar, rindu fakulti, rindu kawan2, rindu pensyarah, rindu KBH dan rindu UKM!!! Arghh seday sangat-sangat. Ok, malas nak layan sedih tu, nanti apa pun tak jadi. Now, ana nak mempersembahkan atau memperkenalkan kolej kediaman kesayangan ana sepanjang ana belajar di UKM. Memang tak tukaq kolej dah. 3 tahun dok situ. Setia pada yang satu walau apa jua keadaan yang berlaku di KBH tersebut. aha. Setia itu penting ok. 

Entry ini sangatlah berguna kepada newbies2 di luar sana yang berjaya masuk UKM dan dapat duduk KBH ni. Sepanjang 'hakak' duduk KBH ni dik, memang 'hakak' tersangatlah puas hati. Selesa, perabut yang cantik, locker yang besar gedabak, ruang bilik yang agak besar, ada pantry, peti ais, washing machine, TV, dekat dengan fakulti 'hakak' iaitu FPI, pengetua yang sporting dan humble, cafe yang gojez lagi murah makanannya, dekat dengan masjid universiti, pusat kesihatan, DECTAR, canselori dan pusanika. Ha, lengkap semua! Apalagi yang kau nak.hahaha.. >_< 

Tapi betul, memang ana puas hati. Cuma kadang-kadang ada masalah air. Biasalah UKM kan. Tak dapat dipisahkan dengan masalah air. Tapi im so lucky. Blok ana selalu tak effect. Tambah-tambah masa tahun akhir, ana dapat blok flatlet yang kedudukannya bawah bukit sikit. So, air selalu sampai. Memang heaven la kan. Semua orang sibuk cari air, kita rileks je. Alhamdulillah rezeki ana. 


Tadaa.. Inilah foyer KBH. Tingkat bawah ada pejabat, kiosk, bilik aktiviti.  Tingkat atas terletaknya cafe dan bilik2 persatuan. Ahlan wasahlan! Im D'gators. Gambar ini ihsan ccc-ukm.blogspot.com.


1: Ruang foyer KBH. Selalu nak jumpa kawan2, discussing, meeting boleh disini.

2: Blok asrama. 4 tingkat. Berbentuk bulat ditengahnya ada court. So sini la ana selalu berbadminton dgn Salha(roomate) & Eng Loo, Tee(neighbour).

3: Bukit KBH. Memang semua kolej di UKM ni berbukit. Mendaki la tiap2 hari deh. Sebab tu UKM digelar perbukitan ilmu.


4: Bilik-bilik asrama tahun 1.


1: Pemandangan KBH daripada tempat menunggu bas.

2: Inilah bus stop KBH. No 13 okeyy.. No ni berguna bilamana adik ana iaitu anje or nani dtg UKM utk lepak(bhs sopannya adalah duduk-duduk) bsama ana menghabiskan hujung minggu diorg. Senang. Just informed her, ko turun kt bus stop no13 tau. aha. Tak payah susah payah p amik dia kat ktm ukm nun.

3: Pusat kesihatan. Betul-betul depan KBH. Belakang bus stop tu. Klo warga KBH sakit just walk je la ke PK tu. Klo bebudak kolej lain kenalah naik bas atau moto ke sini. Bertuah warga KBH. Tupasal mereka sihat2 belaka.huhu


..........................................................................


Suasana bilik pelajar tahun 1. Blok asrama.


Satu bilik dua orang. Perabutnya kayu yang kukuh lagi berkilat. Nampak tak lantai berkilat tu? Dah boleh buat cermin dah tu.haha. Yang pintu2 kat hujung tu adalah rak kasut. Sweet kan. aha. Inilah bilik ana semasa tahun 1 dulu.


1: Loker dua pintu yang sangat besar, meja belajar dan rak buku diatasnya. Abaikan baldi bawah meja tu okeyy. Ana dah tak tahu nak letak mana.

2: Penyidai tuala dan telekung ada di kaki katil. Tu, belon cenonet kat langsir tu ana saja gantung sbg hiasan. Asalnya besar, makin lama angin dia pun dh keluar.

3: Nampak tak wayar putih belakang laptop tu? Itulah wayar WIFI. Klo pakai wayar tu, pehh intenet laju sampai tak terkejar kot. No loading2 hokeyy. Mmg terbaik! Tupasal ana layan cerekarama TV3 tu. ehe.. Klo xpakai wayar tu pun laju jgk. Better pakai la.



.....................................................................................










Suasana bilik pelajar senior. Flatlet (single).

Tadaa. Ini pula bilik ana semasa ana tahun akhir di UKM. Bilik single. Privasi ok. Mmg ana suka duduk sorang. Klo nak nyanyi kuat2 pun bebas, xda siapa nak tegur suara kita sumbang. kahkah. Ini pemandangan dari luar bilik. Sorry la ye, macam serabut sikit bilik ana ni.



Cadar tu mickey n minnie mouse la pulak kan. Makin besar makin tak matang pulak eh cadar aku ni.. n_n'. Bilik senior ni konsep perabutnya besi. Still best.



Ini loker. Yang bestnye besi ni, boleh lekat-lekat magnet. So, segala gambar ke, fridge magnet ke kita boleh tempek kat situ. Sorry, ada baju terkeluar sikit dari loker tu. >_<





Ha, laci bawah katil ni sangatlah bez tau. Macam2 boleh kita taruk. Ana taruk hanger, pengepit baju, plastik, gunting, gam dan segala barang pertukangan lain. Buku di tepi bantal tu pula sengaja ana letak situ sebagai bed time story book. Dan jugak dgn harapan agar semasa ana tidur segala ilmu dlm buku tu boleh diserap oleh otak. So, xpayah baca buku dah. hahaha


1: Rak buku. Sikit je buku letak situ sbb xnk nmpak serabut. Rak buku utama ana di laci meja study tu. Frame gambar classmate ana semadikan disitu.

2: Penyangkut baju, telekung dan towel.

3: Hiasan depan loker. See, seronok dapat loker besi. haha

4: Hiasan lagi. Paparan gambar2 family and frenz. Mmg hobi ana buat benda2 mcm ni. Nak bagi bilik berseri la ckit. Baru semangat study tu datang.




Inilah ruang dalaman locker. Besau kan, Sesuai la dgn ana yg barang mmg byk ni. Divider2 tu kita boleh adjust nak besar mana.


Stok makanan utk breakfast and supper. Mmg akan sentiasa mcm ni. Habis je beli. Sebabnya waktu malam ana selalu lapo. Student kan. Waktu malam msti lapar mybe sbb byk sgt perah otak buat assaignment. Waktu mlm ana jarang p cafe, so kena ada stok makanan la. Sampaikan my frenz told me, dah mcm kedai runcit aku tgk loker ko ni. haha



Ini calendar YB Nurul Izzah. My fav calendar sbb warna warni. Cantik kan. YB Nurul pun cantik kan. My pak ngah yg kasi. Dia org kuat YB. Tq pak ngah! Calendar ni telah menjadikan bilik ira disinari cahaya pelangi. :) (Kan best klo gambar YB tu digantikan dgn gambar ana)

Only Allah knows betapa ana rindunya nak kembali ke UKM dan duduk KBH semula. Terlalu banyak kenangan disana. 3 tahun sahaja telah menciptakan satu memory indah yang tidak mungkin ana lupakan. Terima kasih Ya Allah, aku merasa bahagia dan berbangga menjadi salah seorang penuntut ilmu di sana. Moga suatu hari nanti waris aku berpeluang merasa apa yang ibunya rasa dahulu. Hmm ana berangan. Tapi tak mustahil kan. Ok, terima kasih atas lawatan ke entry ini. 



Hatiku tertinggal di KBH, UKM 





7 comments:

  1. Bestnya, doakan saya dapat KBH ni jgak, dekat dgn semua senang. masjid dan canselori pun dekat. xde lah stress mcm duk matrik dulu, semua jauh. berat punggung, berat hati keh3
    btw, cantik bilik akak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ameen. Moga awk dapat KBH jugak dik :). KBH mmg bez! haha. Klo awk dpt kolej yg jauh dgn fakulti pn awk xperlu risau sgt sbb bas ukm byk. Terima kasih. Nnti rajin2 la deco bilik. Biaq smgt ckit nk blajo.haha

      Delete
  2. Salam kak.. akk abis bile yer? Taun bile.. cam ne stdy di.ukm?? Akk amik syariah kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Akk habis last year. Akk konvo pada 2/11/2014. Ya, Syariah modul Undang-undang Perbandingan. Study alhamdulillah okay semuanya. :)

      Delete
  3. Smua asrama mmg sibilik 2 org ke?, dan bila dh jadi senior, mmg aq dpt bilik sndiri?

    ReplyDelete